lunes, 14 de junio de 2010

El foc


No hi ha cap dubte de que el foc ha tingut molta influencia en el desenvolupament de la humanitat en el transcurs del temps, però vaig llegir en una revista mig científica elements concrets en que el foc hauria estat causa bàsica per influir en uns salts qualitatius en la vida del home o en la seva evolució.
Sens dubte el homínids varen descobrir un dia que el foc modificava els aliments. Aquest canvi d'alimentació va modificar sense dubte moltes coses, entre elles una reducció del tamany de les dents, modificacions en la caixa toràcica, augment de la talla corporal i un augment de la capacitat cranial en un 40%. Aquestes modificacions serien consecuencia d'un tracte digestiu mes reduït donat que el aliments cuits costen menys de mastegar que no els crus.
Però vet aquí que aquesta modificació en el mastegar va disminuir el temps dedicat a la alimentació i permetre als homínids dedicar-se a altres feines productives o improductives. Entre les primeres destaquen els científics el dedicar-se a la caça i a la recol·lecció d'aliments. Això voldria dir que els homes de la tribu es podien passar el dia anant de cacera i tornat per la nit cap a la llar a sopar. Les dones, per contra, varen començar a fer la recol·lecció d'aliments durant el dia i a tenir menjar cuit pels caçadors que arribaven cap el tard. D'aquesta manera la cuina se suposa que va impulsar una de les característiques distintives de la societat humana: la divisió sexual del treball.
O sigui que els homes, alliberats de passar-se hores mastegant aliments crus, podien dedicar-se a altres menesters, mentre que les dones es varen veure obligades a fer les feines de recol·lecció d'aliments, cuidar dels fills i tenir sempre un plat calent per al seus companys.
Com a reflexió no em sembla gens malament i si les coses no varen anar així bé podria haver-ho sigut.
O sigui que el foc és el que va ficar les dones a la cuina.
Ves per on.

No hay comentarios:

Publicar un comentario