domingo, 28 de noviembre de 2010

Faveles

Ens estan arribant moltes i variades notícies vers el problema de les faveles a Río de Janeiro. Es veu que les autoritats d'aquesta ciutat i les governamentals han decidit posar fre al domini dels narcotraficants en aquestos barris i fer una mica de neteja de cara a l'organització dels mundials de futbol del 2014 i dels Jocs Olímpics del 2016.
Des de la distancia és una mica difícil conèixer a fons el problema. Aquí han arribat diferents pel.licules vers el tema i potser la millor era "Tropa de élite" de José Padilla.
També han fet reportatges bastant extensos vers com viu la gent a las faveles i quina és l'influencia que tenen sobre elles els narcos. Va quedar demostrat que era bastant i que la falta d'escoles i de llocs de treball pels joves els deixava com a carn de canó pel tràfic de drogues.
Lo que no s'entén és com és possible que hi hagi tan de lloc amb tanta gent i que no estigui sota un mínim control policial. Aquestos focus de pobresa son un lloc adobat per caure en mans de grups que se'n aprofitin de la circumstància con son els narcotraficants. Des de fa molt de temps bandes com Comando Vermelho (CV), Tercer Comando Puro (TCP) i Amigos De los Amigos (ADA) ha sigut les que han campat mes o menys tranquil·lament per les faveles que ronden Rio de Janeiro com son Vila Cruzeiro, Complejo de Alemao i Rocinha com a més importants o més grans, imposant la seva llei i marcant el territori. Llavors, quan aquestos grups s'han fet forts és molt més difícil trobar sortides i solucions al problema.
Ara entrem a les faveles a sang i foc, ens mostren lo contentes que estan les persones que hi viuen al ser "alliberades" però caldrà trobar solucions pel problema del demà. No fotrem a tothom a dintre de la presó perquè no caiguin en el delicte. Alguna sortida s'haurà de donar a tota aquesta gent. I aixo no és gens fàcil.
Els mundials i els jocs son una bona excusa per fer lo que fan però solucionar el problema requereix alguna cosa més.
Tan de bo la trobin aquesta cosa perquè el problema també hi és a altres grans ciutats, com Sao Paulo, per exemple.

1 comentario:

  1. Crec que la millor película no es Tropa de Elite, sino "Ciudad de Dios". Tropa de Elite em va semblar una mica edulcorada y amb personatges poc creibles.

    ResponderEliminar