sábado, 13 de octubre de 2012

Reformar Espanya


Qui vulgui conèixer el perquè d'aquesta crisi, els problemes que tenim i com solucionar-los, o per lo menys, quina direcció hauríem de prendre per anar pel bon camí, li suggereixo que llegeixi l'article d'Opinió de la pàgina nº7 de "El Periódico" de Catalunya del dia 12 d'octubre passat. O sigui d'ahir.
Es un article del escriptor Xavier Bru de Sala en el que ens resumeix d'una manera clara i senzilla una possible reforma d'Espanya. Com que ell ho explica molt millor de lo que jo ho faria mai no transcriuré absolutament res del seu text per deixar a qui el vulgui llegir l'absoluta llibertat de valorar les idees de l'escriptor.
Tot lo que ell ens defineix ho he llegit també a altres llocs i per altres persones, lo que em fa pensar que realment té molta raó.
La veritat és que, avui dia, no ens podíem esperar cap altre situació i que el problema actual tenia que esclatar un dia o altre. No es podia esperar res més després d'una guerra civil i quaranta anys de dictadura, per pensar que uns quants anys de transició ens portarien a una democràcia plena de la nit al dia. Com deia el meu pare (que va fer la guerra amb la República i per lo tant en va veure i viure de tots colors) "encara s'ha de morir molta gent per tenir una societat demòcrata". O el que és el mateix, hauran de passar un parell de generacions perquè les coses canviïn el la direcció correcte. Ha d'arribar gent nova, amb cultura, amb principis i amb ganes de treballar per una nova societat.
Patim encara avui unes àrees de poder molt concretes que no el volen deixar anar de cap de les maneres. No hi ha ètica, no hi han valors, predomina el cinisme i la mentida en la política, l'economia, la justícia.
Ens urgeix com el pa que mengem una nova llei electoral que porti realment el nostre vot al poder. Que aquest poder sigui per fi controlat per una societat que avui no confia en cap polític sigui d'esquerres, dretes o centre. Aquest podria ser el principi. O potser uns partits nous no compromesos amb tanta corrupció, però començar per aquí potser seria encara més difícil.
"Chapeau" senyor Xavier Bru de Sala.

No hay comentarios:

Publicar un comentario