jueves, 13 de enero de 2011

Dubai

Com tothom que te amics per la xarxa rebo una gran quantitat d'arxius vers diferents temes, tant de tipus eròtic com d'acudits, paisatges o informacions. Doncs ahir en vaig rebre un de Dubai, aquest immens paradís turístic que s'està construint allà cap el final de la península de l'Arabia Saudita. Una informació molt ben posada amb moltes fotografies de les illes artificials, dels grans hotels i de tots els grans luxes que allí la gent amb molts, però que amb molts diners, en pot gaudir.
Peró una de les frases que em va cridar l'atenció va ser la que deia que tot això era el futur. O sigui que entrant en el país entraves en lo que ens espera el dia de demà per tot arreu.
Llavors és quan et venen al cap unes quantes reflexions.
Independentment de que si la meva fortuna estes per sobre dels 100 milions d'euros (que no ho està) jo no tindria cap inconvenient en comprar-me alguna cosa en aquest paradís (no siguem hipòcrites) em venen al cap bastants preguntes:
Aquestes illes artificials son sòlides?
Ho dic perquè les cases estan a tocar el mar, assentades vers un llit de sorra compactada i afermades amb uns pilons, però el mar te molt mal geni quan s'hi possa i ja no en parlem mànegues de mar, terratrèmols o tsunamis. Suposem que s'ho han ben pensat.
Les cases tenen un preu mínim d'un milió de dòlars i les illes d'un arxipèlag de la forma d'un "mapa mundi" se'n van cap els 20 a 30 milions de dòlars per illa.
Després hi han tota aquesta sèrie de luxosos hotels en que una nit pot valdre el 9.000 dòlars, ports privats, estacions d'esquí a ple desert, etc., etc.
Lo primer que penses és que tot això ve dels diners del petroli i.... que passarà quan l'or negre s'acabi? (Els hi queden reserves per vint anys). Doncs resulta que no. Resulta que els ingressos d'aquesta mena no representen més que el 6% del total i que la seva economia va enfocada cap els serveis sent les activitats immobiliàries, comerç, empresarials i financeres el fort de la seva economia. El seu PIB en l'any 2009 era de 75.000 milions de dòlars i el seu deute de l'ordre dels 90.000 milions de dòlars.
I això pot funcionar?
Tenen més població treballant en la construcció que no habitants lo que vol dir que necessiten gent de fóra i resulta que les condicions de vida d'aquesta gent( indis i pakistanesos) no son precisament luxoses. Sous de misèria, condicions de vida no gaire humanes i si vols treballar en aquest país has d'entregar el teu passaport a l'entrada lo que vol dir que podràs sortir quan els hi vingui en gana. I això vol dir problemes. Aixo vol dir economia feble i no estructurada.
I ja hi han tans de multimilionaris al mon per mantenir una cosa així? Perquè clar, els diners que costa tot aixo tu no els generes, ho fas per mor d'un deute i esperes que algú t'ho compri i que s'avingui al gasto que comporta viure en aquest luxe.
I això és el futur?
Ai, mare meva.

2 comentarios:

  1. No, no conto pas que això sigui el futur. Aquestos de Dubai estan vivint una bombolla seriosa (i no el que vam tenir nosaltres), que els durarà un temps, i durant aquests temps viuran com reis i faran les cose smolt bé. Però s'acabarà també. Tard, però s'acabarà.

    ResponderEliminar
  2. Hi ha un documental que t'explica com van fer les illes artificials aquestes. Está molt bé. Es veu com li van foten terra a dojo.
    El que en el powerpoint no et diu es que les aigües que rodejen la illa es converteixen com a aigües estancades i fan una olor que riute de l'Estany pudent de Formentera.

    ResponderEliminar