lunes, 5 de abril de 2010

Un bon article

Encara que ho tinc tot a l'abast i puc informar-me lliurement de tot a través d'Internet, m'agrada molt llegir el diari de paper cada dia. I, sobretot, un diari que tingui diferents opinions i maneres de mirar les coses. Així tant hi pots trobar articles i opinions que t'agraden i altres que penses que son autèntiques rucades.
Però el passat diumenge hi vaig trobar un article escrit per Ramon Folch (Barcelona, 1946), biòleg català, que feia referencia a Franco i el franquisme. Es un article molt senzill però que, al meu entendre, s'hauria de llegir a les escoles i ser comentat perquè el jovent d'avui dia tingués una idea clara de lo que va passar un temps no gaire llunyà.
El Sr. Folch ens diu que si be el Franco va morir a l'any 1975, el franquisme, no. Que el franquisme existia ja abans de Franco i que existeix avui encara com a esperit de l'Espanya profunda. Que Franco el va encarnà, el va enaltí elevant.lo al poder i que li va donar nom. Enfront dels republicans o rojos (models reals d'un model d'estat o ideologia), els franquistes eren els "nacionals", terme que evoca les essències pàtries, i amb un lider amb un nom que avui faria riure, el Generalísimo, i a més a més "Caudillo d'Espanya por la G. de Dios", segons posava a les monedes. O sigui feixisme pur.
Els actuals nacionalismes perifèrics son un joc de criatures comparats amb el nacionalisme espanyol de debò, en nom del qual mig Espanya se sublevà, provocant una guerra atroç amb milions de morts, mutilats o de ferits psíquics i ensorrà el país en quaranta anys de dictadura retrògrada.
Després el Sr. Folch ens marca unes diferencies entre la societat espanyola vers la catalana i el perquè de la nostra diferent evolució.
He fet un resum del article que és podia llegir a "El Periódico" amb el nom de "Abril" a L'escala de cargol de la quarta pàgina.
De quan en quan trobes escrits que son una autèntica meravella perquè et posen en dues ratlles lo que tu no series capaç de dir en tot un llibre.
"Chapeau" Sr. Folch.

No hay comentarios:

Publicar un comentario